SCOBY – jadalne opakowania. Polka opracowała organiczny materiał zastępujący plastik

29.11.2019

Design

Absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS Róża Rutkowska zaprojektowała jadalne opakowania, które niedługo mogą stać się alternatywą dla plastiku. SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to rodzaj naturalnej tkaniny z grzybka kombuchy, w którą można pakować żywność, jednocześnie przedłużając jej datę przydatności.

Zgodnie z szacunkami fundacji imienia brytyjskiej żeglarki – Ellen MacArthur do 2050 roku w morzach i oceanach może być więcej odpadów niż ryb. Na naszych oczach światowe akweny wodne zamieniają się w wielkie, dryfujące śmietniska, w których dominują plastikowe odpady. Tymczasem sektor spożywczy z roku na rok produkuje ich coraz więcej. Wielkie koncerny i znane, światowe marki stoją przed realnym wyzwaniem – w jaki sposób zastąpić plastikowe opakowania, bez których nie wyobrażamy sobie przechowywania żywności.

Wydaje się, że idealne rozwiązanie znalazła absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS Róża Rutkowska. Korzystając z pomocy natury opracowała organiczny materiał, który może zastąpić plastik. SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to tkanina z grzybka kombuchy (kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży) o właściwościach membrany. Surowiec jest wielofunkcyjny, szybki do uzyskania i nie wymaga dużego nakładu sił. Jego zaletą jest to, że może zostać zjedzony wraz ze swoją zawartością. Ponadto jest szczelny, nie przepuszcza tlenu i nie rozpuszcza się w wodzie. Dzięki czemu jest bardzo uniwersalny w użyciu.

Jak wygląda w praktyce jego produkcja?

Tkanina powstaje w wyniku fermentacji cukrów z wyciągu z odpadów rolniczych, przybierając postać membrany na powierzchni płynu. Przez dwa tygodnie materia tka swoją formę w obrębie naczynia, w którym rośnie przez nawarstwianie, podobnie do cebuli. Proces nie wymaga światła, sterylnych warunków czy zaawansowanych technologii. Jedyne, co jest niezbędne do jego rozwoju, to temperatura około 25 st. Celsjusza – tłumaczy absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS.

W ten sposób minimalnym nakładem sił, można tworzyć opakowania, które stają się realną alternatywą dla plastiku. Bioodpady przekształcane są w biomateriał, z którego powstają opakowania. Zużyte mogą zostać wyrzucone do kompostu, czym dodatkowo wzbogacają środowisko. To projekt, który udowadnia, że właściwe odpowiedzi na problemy, z którymi boryka się ludzkość, możemy czerpać z samej natury. W ten sposób obie strony czerpią korzyści.

źródło: materiały prasowe SWPS